NIVEAU BEGINNER

Lightroom heeft de prachtige eigenschap dat welk effect je ook toepast op je foto, bijvoorbeeld zwart-wit maken, de horizon recht zetten, de kleuren of contrast aanpast….dat je altijd weer terug kunt naar het origineel. Je kunt echter soms in een twijfel moment geraken, dat wil zeggen dat je wel happy bent met je foto maar dat je eigenlijk heel even verder wilt experimenteren. En daarmee de originele of al een beetje bewerkte foto met rust wilt laten. Handig indien je bijvoorbeeld in kleur en in zwart-wit wilt maken. Dan is het tijd voor een zogenaamde virtuele kopie.

VIRTUELE KOPIE / VIRTUAL COPY

Met een virtuele kopie maak je niet echt een kopie van je foto bestand ( jouw .JPG of RAW bestand ) dit zou dan weer dubbel zoveel plek op je hardschijf betekenen en dat is niet prettig. Nee eigenlijk worden allemaal maar de instellingen bewaard die op jouw foto van toepassing zijn en dat kan heel ver gaan hoor šŸ˜‰ Je kunt het zo gek niet verzinnen of Lightroom kan het wel, er zijn maar weinig dingen wat niet in Lightroom mogelijk is.

Hoe doe je dat?

Een virtuele kopie maak je in Lightroom heel eenvoudig. Klik op een foto waarvan je eenĀ virtuele kopie wilt maken de rechtermuis-toets. Selecteer het dan in het menu. En als resultaat komt er dan onder in je filmstrip een extra foto bij, die je dan naar eigen wens kunt aanpassen. Hieronder zie je een voorbeeld. Je kunt zelf meerdere kopieĆ«n maken van een foto. Hieronder zie je dat het foto van 1 van 2 is, en in een EngelseĀ  Lightroom is dat dan ( 1 of 2 ).Ā  Tevens zie je bij elke kopie foto, zoals hieronder de rechterfoto, een klein ‘ezelsoortje’ aan de foto zitten ( linksonder ) als teken dat dit een kopie is van een andere foto.

Virtuele kopie in Lightroom filmstrip

Nu kan je lekker veel oefen en spelen met je foto’s zonder bang te zijn dat je originele bewerkingen verloren gaan! Succes!Ā