Virtuele kopie maken in Lightroom

NIVEAU BEGINNER

Lightroom heeft de prachtige eigenschap dat welk effect je ook toepast op je foto, bijvoorbeeld zwart-wit maken, de horizon recht zetten, de kleuren of contrast aanpast….dat je altijd weer terug kunt naar het origineel. Je kunt echter soms in een twijfel moment geraken, dat wil zeggen dat je wel happy bent met je foto maar dat je eigenlijk heel even verder wilt experimenteren. En daarmee de originele of al een beetje bewerkte foto met rust wilt laten. Handig indien je bijvoorbeeld in kleur en in zwart-wit wilt maken. Dan is het tijd voor een zogenaamde virtuele kopie.

VIRTUELE KOPIE / VIRTUAL COPY

In Lightroom is een virtuele kopie een handige functie waarmee jij verschillende bewerkingen kunt uitproberen zonder de originele foto te wijzigen en ook zonder een echte kopie te maken van je foto. Want een echte kopie maken is natuurlijk zonde van je hardeschijf opslag. Stel je voor dat je een foto hebt geïmporteerd en je wilt twee verschillende bewerkingen proberen om te zien welke het beste werkt. In plaats van de originele foto te dupliceren, maak je een virtuele kopie.

Dus, in plaats van dat je de originele foto bewerkt en misschien ontevreden bent met het resultaat, kun je meerdere virtuele kopieën maken en verschillende bewerkingen toepassen op elk van hen. Dit geeft je de vrijheid om te experimenteren zonder dat het invloed heeft op het oorspronkelijke bestand.

Je maakt een virtuele kopie door met de rechtermuisknop op de foto te klikken en “Virtuele kopie maken” te selecteren. Op die manier behoud je het origineel en kun je creatief experimenteren met verschillende bewerkingen. Het is een geweldige manier om jouw fotografische visie te verkennen en te ontwikkelen zonder bang te hoeven zijn voor permanente wijzigingen aan het origineel.

Virtuele kopie maken Lightroom via rechtermuis toets

Hoe doe je dat?

Een virtuele kopie maak je in Lightroom heel eenvoudig. Klik op een foto waarvan je een virtuele kopie wilt maken de rechtermuis-toets. Selecteer het dan in het menu. En als resultaat komt er dan onder in je filmstrip een extra foto bij, die je dan naar eigen wens kunt aanpassen. Hieronder zie je een voorbeeld. Je kunt zelf meerdere kopieën maken van een foto. Hieronder zie je dat het foto van 1 van 2 is, en in een Engelse  Lightroom is dat dan ( 1 of 2 ).  Tevens zie je bij elke kopie foto, zoals hieronder de rechterfoto, een klein ‘ezelsoortje’ aan de foto zitten ( linksonder ) als teken dat dit een kopie is van een andere foto.

BONUSSneltoets

Een handige toets combinatie is de CTRL en ‘  toets voor Windows gebruikers en CMD + ‘ voor Apple gebruikers

Virtuele kopie in Lightroom filmstrip zichtbaar gemaakt

Nu kan je lekker veel oefen en spelen met je foto’s zonder bang te zijn dat je originele bewerkingen verloren gaan! Succes!

Verdere Lightroom tips en trucs

Hieronder nog meer handige tip en trucs voor Lightroom !

Wil je een super prive cursus Lightroom, klik dan op onderstaande knop