Een digitale kamera (ook de hele dure) hebben een wat beperkter bereik met betrekking tot licht en donker binnen 1 opname. Dit in tegenstelling tot een ouderwets filmrolletje, wat een groter bereik heeft. De meeste mensen zullen hier overigens niets van merken! Er bestaat echter een techniek om dit licht-donker bereik kunstmatig te vergroten.

wat is hdr fotografie, eindresultaat

wat is hdr fotografie, eindresultaat

VOORBEELDEN

Met onderstaande voorbeelden wil ik jullie zien hoe je een HDR foto maakt. De 1e foto is gemaakt met de normale belichting van de kamera.

Doordat er een raam is met relatief fel licht, zal de kamera een compromis maken. Hij denkt dat er ‘veel’ licht binnenkomt dus hij knijpt de belichting wat. Met als gevolg dat de rest van het plafond en muren eigenlijk te donker worden. Door nu bijvoorbeeld een 5-tal foto’s te maken met ieder een opnieuw ingestelde belichting van in totaal 2 stappen (stops) onderbelicht tot 2 stappen (stops) overbelicht dan zit er in ieder plaatje wel iets bruikbaars van detail. Bijvoorbeeld FOTO 2 hier beneden is eigenlijk heel erg overbelicht, maar zorgt er van de andere kant weer voor dat ook de details op de muren zichtbaar worden die in de andere foto’s weer niet zichtbaar zijn.

De uiteindelijk truc kun je met een grafisch programma doen om alle details naar voren te halen. Door ze allemaal in de computer over mekaar heen te leggen en zo te bewerken. De allerlaatste foto is het eindresultaat van de 5 erboven.

normaal belicht

wat is hdr fotografie 2

wat is hdr fotografie 1

2 stops overbelicht

wat is hdr fotografie 1

wat is hdr fotografie 1

 

1 stop overbelicht

wat is hdr fotografie 3

wat is hdr fotografie 3

 

1 stop onderbelicht

wat is hdr fotografie 4

wat is hdr fotografie 4

 

2 stops onderbelicht

 

wat is hdr fotografie 5

wat is hdr fotografie 5

 

HDR eindresultaat

 

wat is hdr fotografie, eindresultaat

wat is hdr fotografie, eindresultaat

 

Er is speciale software hiervoor beschikbaar om hier makkelijk mee te kunnen spelen als je alle foto’s over mekaar hebt liggen. Het bekende programma Adobe Photoshop is zo’n mogelijkheid ( is vrij complex) , maar er zijn er meer waarbij nummer 8 een aanbeveling is:

  1. Adobe Lightroom
  2. DynamicPhoto HDR
  3. easyHDR
  4. Essential HDR
  5. HDR Darkroom
  6. HDR Photo Studio
  7. Luminance HDR (gratis)
  8. Photomatix Pro  ( aan te bevelen )
  9. Adobe Photoshop
  10. Picturenaut  (gratis)

 

Fotografie cursus

Ik geef ook een fotografie cursus, daarbij is HDR fotografie niet direct een thema, maar het geeft je wel inzichten wat je met je diafragma allemaal kan doen en welke uitwerking het heeft.