Maak de lucht extra blauw in Lightroom

NIVEAU GEMIDDELD

Er zijn in Lightroom 3 manieren om de lucht in foto wat meer naar voren te halen. De voorbeelden tonen wellicht wat extreme kleuren maar laat dan het effect via deze website het beste zien. Het zijn in ieder geval 3 super snelle manieren om de lucht blauwer te maken!

Alle besproken onderwerpen worden vanuit de ONTWIKKEL-module uitgevoerd.

Handige tip, druk de ‘D’-toets en je komt direct vanuit je Bibliotheek in de Ontwikkel module

Via HSL

De eerste manier is om via HSL dit te doen. Open aan de zijkant van je scherm dit menu onderdeel. Op zijn Engels wordt hiermee hue, saturation en luminance bedoeld. In het Nederlands is dit kleurtoon, verzadiging en luminantie. Ga nu naar het onderdeel Luminantie.

Lucht extra blauw maken in Lightroom via HSL, vooraf foto

Als je nu de blauwe slider helemaal naar links schuift. Dan zal de lucht blauw worden. Let wel: alle dingen wat blauw zijn op een foto worden nu dus minder verlicht. Dus als op de foto iemand met een blauw jasje of spijkerbroek staat dan veranderd dat ook mee!

Want dat is luminatie doet. Een kleur donkerder of lichter maken.

Lucht extra blauw maken in Lightroom via HSL, na bewerking

Via HOOGLICHTEN

Een andere manier om de lucht wat meer op te halen is via Hooglichten. Open het Standaard  menu aan de rechterzijde van je scherm. Een van de sliders heet Hooglichten. Hiermee kan je lichte onderdelen in de foto wat minder fel maken. Het gaat altijd om de gehele foto!

Ook handig als je een bruidsfoto hebt en je ziet bijvoorbeeld geen motiefje in de prachtige jurk van de bruid omdat de foto daar te licht is. Met Hooglichten kan je dat dus corrigeren

Lucht extra blauw maken in Lightroom via hooglichten, voor de bewerking

Als je de Hooglichten op -100 zet dan zie je de lichte onderdelen donkerder worden:

Lucht extra blauw maken in Lightroom via hooglichten, na de bewerking

Via de KWAST

Dit is de meest precieze manier en is ook bedoeld voor gevorderden. In Lightroom kan je met een kwast werken ( zie afbeelding). Hiermee kan je heel precies bepaalde gedeeltes van een foto bewerken.

 

Kwast gereedschap in Lightroom

Een van de zaken wat je met een kwast kan doen is de kleur temperatuur wijzigen. Met andere woorden je kunt dingen warmer ( lees: oranje ) of kouder maken ( lees: blauw ) maken.

Lucht extra blauw maken in Lightroom met de kwast, voor de bewerking

Door nu met de kwast over de lucht te gaan kan je heel precies bepalen welke stukken van de lucht of foto je wilt veranderen!

Lucht extra blauw maken in Lightroom met de kwast, na de bewerking