De standaard ontwikkel instellingen permanent maken – LIGHTROOM

NIVEAU GEVORDERD

Bij het inlezen van een RAW-bestand worden allerlei instellingen toegepast op de foto die je wilt inlezen. Het gaat hier niet om een Voorinstelling of op zijn Engels een Preset, maar om een goede basis instelling van je foto. Een Voorinstelling wordt eigenlijk een beetje gebruikt om creatieve dingen met je foto te doen. Hier hebben we het dus over de basis; denk aan bijvoorbeeld aan lenscorrecties in of uitschakelen, hoeveelheid details (Lees: verscherpen) van  een foto instellen, de kleurencurve,  etc. 

De instelling wordt in Lightroom per camera apart bewaard. Dus heb je meerdere camera’s dan zal dit per camera bewaard worden.

Als je eenmaal de goede instellingen hebt gevonden en je bent helemaal happy met alles dan kan je dit permanent maken voor elke foto die je vanaf dat moment in Lightroom importeerd en óók als je op de ‘Opnieuw instellen‘ knop drukt (zie pijl in afbeelding).

Hoe ga je te werk? Heb je je ‘ideale’ basis instelling gevonden dan druk je op Windows de [ALT]-knop of bij een Apple op de [option]-knop en je zult zien dat de knop [Opnieuw instellen] van tekst veranderd in [Standaard instelling].

Standaard instellingen wijzigen voor Lightroom RAW bestanden

Nu verschijnt er een dialoogvenster met de vraag Bijwerken tot huidige instellingen? Als je daar op drukt dan heb je Lightroom aangepast naar jouw wens. Je kunt uiteraard ook weer terug naar de Adobe standaard instelling.

Standaard instellingen wijzigen voor Lightroom RAW bestanden. Dialoog voor bevestiging